TAKS: Samherja milliónirnar endaðar í Íslandi

31.03.2022 - 19:38
AktueltPengar
TAKS: Samherja milliónirnar endaðar í Íslandi
Bróðurparturin av teimum 17 milliónunum, sum Samherji flutti til Taks í fjør, eru farnar til Íslands. Málið varð meldað til løgregluna í mai 2021.

- Felagið Tindhólmur var nýtt til at rinda lønir til fiskimenn í Namibia, sum vóru teir til arbeiðis á fraktskipum hjá Samherja. Hetta var ein ólóglig skipan. Soleiðis segði varskógvarin og fyrrverandi stjórin fyri namibiska virkseminum hjá Samherja, Jóhannes Stefansson, í dokumentari hjá Kringvarpinum í fjør - Teir Ómettiligu. 

 

Stutt eftir hetta rindaði Samherji 17 milliónir krónur til Taks, og Taks gjørdi skjótt av, og meldaði málið til løgregluna. Síðani er einki hent hjá løgregluni. Michael Boolsen, fúti segði upprunaliga, at málið skuldi latast serligu deildini hjá donsku løgregluni, sum fæst við altjóða og fíggjarligan kriminalitet. Síðani er tann deildin niðurløgd, og ein onnur komin í staðin. Men fyri at hendan nýggja deildin skal yvirtaka málið, krevst ein lógarbroyting í Føroyum. Hon er enn ikki komin, men fútin væntar hana í hesari tingsetuni, og tá verður málið um Tindhólm og Samherja loksins kannað av løgregluni. 

Men Taks hevur fingið ein part av pengunum úr hondunum aftur - eftir at stjórin, Eyðun Mørkøre, í fjør ikki reiðiliga visti, hvussu skattavaldið skuldi handfara innkomnu milliónirnar, sum landskassin einki eigur í. 

- Av teimum 16.9 milliónunum, ið vóru goldnar til Taks í mai 2021, eru 13.1 milliónir krónur fluttar eftir umbøn frá íslendska skattavaldinum, fluttar til Íslands tí persónarnir, ið hetta viðvíkur, eru skattskyldigir í Íslandi. Hetta er gjørt sambært sáttmálanum millum tey norðurlendsku londini um hjálp í skattamálum, skrivar Taks til Kringvarpið. 

 

 
Er kopiera

Tak niður

Nýggjastu sendingar í ÚV
Nýggjastu sendingar í SV
Mánadag 29. mai
Uttandura guðstænasta
157637
Sunnudag 28. mai
Andakt við Anne Mette Greve Klemensen
157624
Sunnudag 28. mai
Guðstænasta úr kirkjuni á Kirkju
157622
Fríggjadag 26. mai
Veðrið
157582